De online ukelele specialist
0
Winkelwagen
€ 0,00
Ikwileenukelele.nl

Wat is een ukelele?

De ukelele (in het Engels ukulele) is eigenlijk een klein gitaartje, vaak gemaakt van mahoniehout of ander hardhout. Het is een vrolijk en toegankelijk instrument dat je heel gemakkelijk leert bespelen.

Met drie akkoorden kun je al veel bekende popliedjes meespelen. Je hoeft er geen muziek of noten voor te leren lezen. Voor kinderen is de ukelele daardoor een ideaal instrument om mee te beginnen. En de ukelele kost niet veel geld; dat maakt het nog eens extra leuk!

Hawaii

Wist je dat de ukelele zoals wij die kennen afkomstig is van Hawaii? In 1879 kwamen daar drie Portugese houtbewerkers aan land vanaf hun schip SS Ravenscrag. Zij hadden een paar Portugese snaarinstrumenten bij zich, de cavaquinho, de machete en de rajão, die model stonden voor de uiteindelijke ukelele.

Springende vlo

Op Hawaii betekent de naam ukelele iets als ‘springende vlo’. Waarschijnlijk is het instrument zo genoemd omdat je zo snel met je vingers over de snaren heengaat. Maar volgens de Hawaiiaanse koningin Lili╩╗uokalani betekent ukelele ‘Het geschenk dat is gekomen’, van de Hawaiiaanse woorden uke (geschenk) en lele (komen).

Soorten ukeleles

Net zoals je stemmen, violen en saxofoons hebt die verschillen in toonhoogte en klank, zo zijn er ook diverse soorten ukeleles. Van hoog naar laag (en klein naar groot) zijn dit de Sopranino, de Sopraan, de Concert (ook wel Alto), de Tenor, de Bariton en de Bas.

De Sopraan heeft het meest typerende ukelelegeluid en is daardoor de populairste en meest bekende ukelele. De Concert is ietsje groter, heeft een iets langere hals en een wat warmer en voller geluid. De Tenor is nog een klein slagje groter, langer, warmer en voller. Welke ukelele je kiest, hangt af van je eigen voorkeur.

Ukelele spelen

De ukelele wordt vaak gebruikt als begeleidingsinstrument. Je kunt er goed op strummen (akkoorden spelen) met je vingertoppen, je nagels, je duim of een plectrum. Maar ook tokkelen, op professioneel niveau ‘fingerpicking’ of ‘fingerstyle guitar’ genoemd, kan heel goed op een ukelele. Als je redelijk vloeiend de melodie van een liedje kunt spelen, is het leuk om erbij te leren zingen. Zo kun je jezelf begeleiden.

Op YouTube staan heel veel filmpjes die je kunnen helpen met de beginselen van het ukelelespelen. Zoek maar eens op ‘ukelele leren spelen’ voor Nederlandstalige of ‘ukelele tutorial’ voor (meestal) Engelstalige filmpjes. Ook zijn er websites te vinden met een akkoordenschema of akkoordentabel speciaal voor de ukelele.

Ukelele kopen

Beginner of gevorderde, als je een ukelele gaat kopen, loont het om op een paar dingen te letten.

Hout: een ukelele gemaakt van massief hardhout of met een massieven bovenblad klinkt beter en natuurlijker dan een gelamineerde ukelele. Veelgebruikte houtsoorten zijn mahonie, koa (hardhout uit Hawaii), ceder, spar, esdoorn, mango en sapeli (een mahoniesoort).

Kam: kijk of de topkam (aan de bovenkant van de hals) niet te ver omhoog staat. Dit maakt het namelijk moeilijker om de snaren in te duwen.

Uiterlijk: ukeleles zijn er in verschillende vormen en kleuren. Kijk ook naar wat je mooi vindt! Heel leuk zijn de ukeleles met het klankgat in een grappige vorm. Wij verkopen ze bijvoorbeeld met een ster, vlinder, hartjes, het ‘peace’-teken, de S van Superman en Hello Kitty. Zo kun je een ukelele kiezen die qua uiterlijk bij jouw identiteit past.

Kwaliteit: ook voor de ukelele geldt: goedkoop is duurkoop. Koop dus liever een ukelele van rond de vijftig euro dan voor een paar tientjes. Des te mooier het geluid, des te fijner is hij te bespelen en des te langer heb je er plezier van.

Ukelele stemmen

De ukelele heeft meestal vier nylon snaren. Ze zijn gelijk aan de vier hoogste snaren van de gitaar, alleen wordt de bovenste snaar (meestal G) een octaaf hoger gestemd. Dit zorgt voor het vrolijke en herkenbare ukelelegeluid. De originele stemming is G C E A, maar één toon hoger wordt ook weleens gebruikt. Dan krijg je A D F# B.

Als je stemmen op gehoor lastig vindt, kun je een stemapparaatje gebruiken. Het helpt je om snel de juiste, zuivere toon te vinden zodat je niet met valse snaren speelt.

Ukelelesnaren

De kwaliteit van de snaren is bepalend voor het geluid van de ukelele. Hoe beter de snaren, hoe helderder, luider en mooier de ukelele klinkt. Snaren van Aquila en Worth worden door veel ukelelespelers beschouwd als de beste merken ukelelesnaren. De meeste van onze ukeleles zijn standaard bespannen met Aquila NYLGUT®-snaren.

Bekende ukelelespelers

Wereldwijd zijn er een heleboel artiesten die ukelele spelen of speelden. Een paar van de meest bekende:

Blaudzun

Bram Vermeulen

Brian May (Queen)

Brigitte Kaandorp (cabaretière)

Colbie Caillat

Eddie Vedder (Pearl Jam)

Fay Lovski

George Formby (Britse komiek)

George Harrison (The Beatles)

Israel Kamakawiwo'ole (Somewhere Over The Rainbow)

Jason Mraz

John Lennon (The Beatles)

Nico Haak

Paul McCartney (The Beatles)

Ryan Gosling

Sara Bareilles

Stef Bos

Taylor Swift

Zooey Deschanel

Links

Op het internet staan veel leuke en handige websites over de ukelele:

Hier vind je allerlei liedjes met akkoordenschema’s voor de ukelele: www.ukutabs.com

Ook deze site staat vol met leuke liedjes voor de ukelele: www.ukulelesongs.com

Popschool Maastricht heeft een pagina die je helpt om je ukelele te stemmen: www.popschoolmaastricht.nl/college_gitaar_stemmen.php

Op dit leuke forum kun je ervaringen uitwisselen en tips vragen aan andere ukelelespelers: www.ukulele-heaven.lefora.com/

Over ons

ikwileenukelele.nl is de online ukelele specialist. Bij ons vind je een ruime collectie ukeleles van de beste kwaliteit. Wij verkopen ons eigen merk Áengus ukeleles en de bijbehorende accessoires, zoals snaren, capodasters, tuners, standaards en onderhoudssets.

Contact

ikwileenukelele.nl
Kievitsweg 17
9843 HA Grijpskerk

e-mail: info@ikwileenukelele.nl
tel: 0594 69 74 65

ikwileenukelele.nl is onderdeel van 
Aqua8 Products
KvK.-nummer: 66951933

Inschrijven voor de nieuwsbrief
Aanmelden
Alle bedragen zijn inclusief btw

Powered by CCV Shop software webshop